lørdag 16. juli 2011

ISLAND


Se en Islandshest i ansiktet og det ser ut som om landet selv har tatt pennen i hånden og skrevet sin historie der. Robuste, tøffe, vakre, egenrådige og milde vesener er de. Unike. De eksisterer i all verdens ulike farger man ellers kan finne på hester, og de har to ekstra gangarter som er egenartet for rasen. Det er ikke lov å importere andre hester til øya, og de har derfor lite sykdommer og lang levetid. Menneskene der setter hestene høyt, og oppfordrer turister og andre til å behandle hestene pent og varsomt, og også til å synge for dem!


Det er vanskelig å finne ord når man skal beskrive landskapet der, men det er like vakkert som det er værbitt.  Det er enorme kontraster. Mye av øya består av lavastein, og lite fruktbar jord. Det kan se ut som man er ute og går på månen, men kast et blikk til siden og der står fargesprakende lupinusblomster som er karakterisktiske for Island. Kombinasjonen av brunsvidd tundraaktig landskap som møter iøyenfallende farger i alle former gjorde inntrykk på oss (overstimulert av naturskjønnhet + rødvin = snørr og tårer).


J.R.R Tolkien lot seg inspirere av det islandske språket da han skapte et eget språk til sitt alveunivers. Det er lett å sammenligne lydene og uttalelsesmåten. Men overraskende nok er ikke dette all tilknytning Island har til alver. Halvparten av befolkningen tror på dem! Når de lager nye veier tar de noen litt spesielle hensyn. Hvis en av byggemaskinene streiker eller går i stykker i prosessen betyr det at her bor det alver, og her skal det ikke kjøre biler som forstyrrer dem. Dermed endrer de planene, og legger veien utenom det området.


Island er velsignet med ubegrenset tilgang til vann! Det deiligste kalde vannet i verden (ja, bedre enn Norge, uten tvil), og det varme vannet bobler opp av jordskorpa som om alt lever under der. Det går gjennom en rensningsprosess og fraktes så hjem til de 320 000 hjem. Ikke uten et hint av svovellukt, men det er jo egentlig bare en vanesak. Vi plasket rundt i de varme kildene noen timer mens vi bøtta innpå litt cava, og ble blant annet vitne til at en mann stirret på oss og onanerte (den matte fargen på vannet kan kamuflere det meste). Ikke så god reklame kanskje, men den blå lagune var fet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar